Какво е бъдещето на Левски без Спас Русев?
 

Батков: Предложих на Мъри да махна Сираков и да му дам цялата власт

"Моделът "бащица" е най-удачният за България, Лудогорец е пример за това", смята бившият президент на Левски

Батков: Предложих на Мъри да махна Сираков и да му дам цялата власт

11 януари 2017 11:16

Фотограф: Десислава Комарова

"Моделът "бащица" е най-удачният за България, Лудогорец е пример за това", смята бившият президент на Левски

Адвокат Тодор Батков има зад гърба си общо 17 години на ръководен пост в Левски, като 14 от тях е президент. През 2015 година той даде акциите си на Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов, след което се оттегли. Дълго време бившият собственик на сините не говори пред медиите и не се появява във футболното пространство. Тодор Батков обаче се съгласи да даде интервю пред "Блиц", в което говори за времето си на "Герена", за приятелствата и предателствата, за мъжките постъпки и ударите от съдбата, какво е било преди и какво е сега.

- Г-н Батков, липсва ли ви Левски?
- Липсват ми голяма част от нервите и негативните емоции. Иначе продължавам да съпреживявам с Левски, да гледам всички мачове. Ако не съм на стадиона, то през интернет. Това превъзбудено състояние ме обзема, дори следя по минути в сайтовете. Обаждам се от време на време на Баждеков, когато не мога да гледам.

- Как ви изглежда Левски в момента?
- Левски си е Левски. Не бих казал, че първият отбор стои зле. Най-добрият отбор след Лудогорец. Безпроблемно ще вземе второто място. Може да се опита да направи нещо повече. Ще бъде трудно, но не и невъзможно. Спомням си през 2013 година, когато бяхме отписани от всички след злополучния мач в Гоце Делчев. Обаче стигнахме до финала. Видяхте какво стана в Англия миналия сезон с Лестър. Всичко е възможно и Левски не бива да бъде отписван. Да, първият състав има нужда от освежаване, от нови попълнения – двамата крайни защитници трябва да имат алтернативи. В средата на терена стоят добре, има опции. В нападение новият от Верея ми направи добро впечатление. Трябва да помислят за външни халфове. Хубаво е, че Илия Димитров се връща – наше момче е, от школата. Самата школа обаче ме тревожи. Като резултати най-вече. Нямам поглед, но гледам класирането и виждам – Левски е в средата. А никога не сме били средняци – или шампиони, или в борбата за призовите места. Сегашното положение не подхожда на школата на Левски. Най-много ме тревожи отливът на публиката. Може би хората се умориха. Вече шест години на сухо, без нито един сериозен успех. След нелошата ни игра през 2010 година в Лига Европа, следваха тотални провали в турнирите, имахме години и без квота. Липсата на публика е най-големият проблем.

- Каква трябва да бъде политиката на Левски – чужденци или собствени кадри?
- Ако трябва да съм честен  – 1998 и 1999 година ние първи изпуснахме духа от бутилката. Тогава господин Чорни взе Левски. Вдигнахме ударно заплатите, взехме множество чужденци. Но въпреки това се опитвахме да държим някакъв баланс. Поне докато аз управлявах. А това не е малко – 14 години. Винаги сме имали в първия отбор и на терена минимум 50% българи. Включително при звездния отбор. Тогава пак съотношението бе 50 на 50. Това е магията – баланс между собствени юноши и качествени чужденци. Аз съм си водил статистика – при 25-26 футболисти, поне 11-12 да са продукт на нашата школа или да са играли в Левски, след това да са били на гурбет и после да са се върнали. Винаги съм смятал, че това е важно. Футболистите да са почувствали усещането, да носят духа на Левски, духа на победители. Моделът Лудогорец не подхожда на Левски. С 90-95% чужденци няма как да подхожда на Левски.

- Ще се справи ли Елин Топузаков като треньор на Левски?
- Елин е един от най-сърцатите футболисти, с които съм работил. Изключително почтено момче и голям боец. Всеотдаен. Няма да забравя 2004 година март, когато се наложи аз да поема товара. Тогава Чорни се оттегли и искаше да даде акциите на вътрешния министър – лека му пръст, професор Георги Петканов. Аз взех решение да взема клуба с ясното съзнание, че не мога да си позволя харчовете, които той правеше. Всъщност аз ги правех с негови пари тези харчове и донякъде съгласувано с него. Тогава рязко намалих заплатите и няма да забравя - Елин даже не погледна договора. Каза: „Щом трябва и в името на Левски, го подписвам“. Тогава беше капитан. Намалих заплатите наполовина, а той даже не погледна. Подписа на секундата, без да гледа сумата. Естествено, това беше отличен пример за другите футболисти. Това е нещо, което никога няма да забравя. Аз го окуражих да вземе треньорски лиценз в последните години на кариерата му. За качествата му не мога да давам оценка, все пак съм далеч от отбора и почти не комуникирам с никого.

- Все пак вие дадохте път на Станимир Стоилов като млад. Виждате ли нов Мъри за Левски в лицето на Топузаков?
- Защо не? Но Станимир Стоилов имаше до себе си Наско Сираков. Не казвам, че Станислав Ангелов няма качества. Освен това по времето на Мъри имахме изключително талантливо поколение от школата. Част от концепцията на Стоилов, когато реших да го върна през април 2004 година, беше да се заложи на 7-8 момчета от школата. Единствено Живко Миланов поиграваше от време на време като титуляр, всички други бяха или в юношеските формации, или ги вземаха само по лагери да попълват бройката. А такива момчета сега няма. Второ – имахме изключителни чужденци. Лусио Вагнер, Ричард Еромоигбе... Ричи дори беше докаран от Чорни, а след това натирен и се наложи аз да си го купя от Черно море. Аз си платих за футболист, който бе докаран от Чорни. Същото се случи и с Лусио Вагнер. Голямо попадение беше привличането на Игор Томашич. Бардон беше най-голямото попадение – класа, характер. Няма да забравя – началото на 2005 година направихме контрола със Сливен на техния стадион. Бардон излезе без никаква подготовка и показа веднага на какво е способен. Хващам се напоследък, че много го избивам на спомени. Не знам, може би остарявам...

- Има ли тъга по Левски във вас? Носталгия?
- Как да няма? Аз продължавам да пътувам, макар и по-рядко. Бях в Барселона, в Москва. Футболни дестинации, на които съм бил като президент на Левски и ми навяват страхотни спомени.

- Москва не ви ли навява и лоши спомени от Казанската афера?
- Това е една от черните страници. Тя беше последвана от първия ми тежък конфликт с феновете, макар аз до ден днешен да не виждам своя вина. Не съм имал възможностите на Чорни, нито на Домусчиев сега. За мен винаги просперитетът на Левски е бил абсолютен приоритет. Всичко друго беше на заден план – моите бизнеси, дори нуждите на семейството ми. Въпросната афера беше интрига от България с идея да ни омаломощи за предстоящото дерби с ЦСКА. Имаше и привкус на незаконни залагания и печалби. И беше акт на отмъщение за това, че 2009 година станахме шампиони с онзи знаменит мач на националния стадион, въпреки че половината ни отбор бе контузен, а други излязоха по време на мача. Говоря за Гонзо и за Йовов.

- Коя е най-голяма ви грешка в Левски?
- Допускал съм много грешки, но никога не съм предавал Левски и не съм правил компромис за сметка на Левски. Правил съм компромис със съвестта си, но е било в името на това Левски да побеждава, да печели титли и купи. С някои неща не се гордея, но мръсотията в българския футбол е колосална. Допуснах прекалено голямо текучество. Всеки полусезон – привличаме, освобождаваме. Много малко футболисти успяха да паснат, да се впишат. И на всеки 6 месеца или година си заминаваха. А така отбор не се прави. По отношение на треньорите съм правил компромиси. Не винаги съм имал удачни решения, но всичко съм правил в името на доброто на Левски.

- Кога усетихте, че е време да се оттеглите от Левски?
- Трябваше да го направя още през 2011 година. Към онзи момент бях спечелил пет титли, пет купи, три суперкупи, участие в Шампионка лига, три пъти групова фаза на Лига Европа. Нещо немислимо за друг български отбор тогава. Не говоря за сега и Лудогорец, а към онзи момент. Отборът бе най-обичан, най-популярен, с най-много публика. Тогава (2011 година) започнах да изпитвам сериозни финансови затруднения и затова се наложи да продадем Гара Дембеле. Продадохме го за 2,3 милиона евро. Платих си каквото се полагаше на Коко Динев. Не платих на Мадам Ба въпреки нейните претенции, които бяха напълно измислени. Минахме през съд, който потвърди, че тя няма основание. В клуба влязоха към 1,9 млн. евро, които както влязоха, така и излязоха. Тогава се оказах в много тежко състояние. Трудно започнах сезона, както обикновено. В същия период имах възможност да продам клуба, след като получих предложения. Преди това също получавах, но от хора, които нямаха място в Левски – като репутация и име в обществото. Игнорирах ги. Тогава трябваше да направя тази стъпка, но не я направих заради манталитета на победител, който бях формирал след толкова години като президент на Левски. Исках още веднъж да станем шампиони, но впоследствие започна ерата на Лудогорец. Няма да забравя първия ни мач с тях, когато те откриха реновирания стадион. Загубихме нещастно с 1-2. Това беше индикация, че идва нова вълна.

- Чувствахте ли се предаден от някого отвътре в клуба?
- През цялото време. Започвайки от 2008 година. Нямам нищо против нито към Наско Сираков, нито към Мъри. Просто с цялата си същност чувствах, че след отпадането от Тампере и изключително злощастния сезон 2007/2008, който се срутихме от небесата, трябва да има промяна. Все пак от Шампионска лига, титла, купа, селекция за над 3 милиона евро – Рабех, Бензукан, Тасевски, тримата бразилци, накрая завършихме сезона на 16 точки след ЦСКА. Усещах с цялото си тяло, че трябва да има промяна, катарзис. Да се възроди отборът, да се върнем на пътя на победата.
Още в края на 2007 година, когато паднахме от ЦСКА с гол на Машадо, поисках оставките на Мъри и Наско. А те го направиха театрално и извикаха всички журналисти, все едно не съм аз работодателят, който осигурява заплатите, а те! Тогава привиках Стоилов и му казах: „Аз съм изключително доволен от теб и работата ти. Моделът ти успява и искам да продължиш. Но искам да освободя Наско Сираков“. Даже му предложих той да поеме цялата власт и да бъде българския Фъргюсън. Мъри обаче ми отговори, че не е дошъл още моментът. След 6 месеца пак не беше дошъл моментът. Според мен оттогава започнаха да ме предават хората. А аз давах каквото можех и правех всичко за Левски. Каквото можах - направих, каквото имах - дадох. С тези думи дадох акциите на Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов.

- Тогава казахте, че давате Левски в добри ръце, а сега в добри ръце ли е Левски?
- Трудно ми е да преценя. Аз не комуникирам със Спас Русев. След като човекът дава пари, трябва да го уважаваме. Аз му симпатизирам и призовавам всички да го подкрепят. Защото времената са изключително тежки. Левски е нещо голямо. Най-голямото в България! И този, който е начело и който трябва да дава парите, има голям дълг и отговорност. И усилията, които прави, трябва да му бъдат признати. Не знам какво е финансовото състояние. Доброто, е че успяха да затворят информационния поток. Преди беше Аврамов дом. Всеки дава изявления, постоянно изтича информация – обективна, необективна. Снощи са взели защитник, който може да играе и в центъра, и на бека. Значи се прави селекция. Не съм чул да има драматични забавяния на заплатите. Просто на Спас Русев трябва да му бъде помагано.

- През известно време се появиха информации, че все още държите основния пакет акции в Левски...
- Пълни глупости. Даже без да ме молят, проверих, че след ревизията към 30 юни 2014 година, се бяха натрупали някакви задължения към 1,5 милиона лева, които бях дал като заем. Аз самият дадох документите на Баждеков, че всичко е изчистено – нито съм акционер, нито кредитор. Има малък пакет само, който остана в касата ми – около 1 процент акции.

- По ваше време започна строежът на Сектор А, а все още е без козирка...
- Всичко опира до пари. Аз бях доста скептичен. Нелепо е да го кажа сега, но получих уверение, че ще получим помощ, а главно разчитах на договорката с Газпром за генерален спонсор. Не е тайна, че имаше такава договорка, и то за 5 години и за много сериозна сума. Остана обаче отворен въпросът да получа допълнително пари за сектора, който тогава вече планирахме да започнем да строим. Руснаците бяха пределно ясни – всичко стартира, когато започне проектът „Южен поток“. Казаха: „Както помагаме на Цървена звезда, най-популярния клуб в Сърбия, така ще помагаме и на Левски, който е най-популярен в България“. Но видяхте какво се случи. Да, по мое време и по времето на Иво Тонев започна. Но за да няма козирка, причините бяха финансови. За сметка на това секторът не е лош. Толкова модерен сектор няма. Не знам какви са били мотивите на Спас Русев или някой от негово име заяви, че секторът трябвало да бъде разрушен. Това са глупости. Секторът е много добър. Е, малко скъпичък излезе и голяма част от парите не са платени още, но беше започнат по време на разговорите с Газпром. Но „Южен поток“ не се осъществи, а аз няма кого да виня за това. Може би политиците само. Защото аз съм привърженик на този, а и на други проекти, които да затвърдят геополитическото място на България – на кръстопътя между Изтока и Запада, между Европа и Близкия изток. За жалост нищо не се получи. Като всяка добра идея – торпилира се, бламира и така..

- С кого освен с Баждеков поддържате контакт в Левски?
- Продължават да идват фенове при мен. Много от близките ми приятели са левскари. С Гонзо се чуваме. Пожелавам му успех в Черно море. Той е добър треньор и виждате какво се случва – всички се съобразяват с отбора му. Един много добър и стойностен отбор.

- С Мъри и Наско?
- Не. С Мъри се видяхме на промоцията на една книга. Той продължава да бъде най-успешният треньор на Левски.

- А би ли успял пак, ако се върне?
- Защо не? Той има качества, работохолик е. Не е имало треньор, който да работи толкова много. Той сутрин отиваше рано – в 8 часа. Занимаваше се не само с първия отбор. Следеше школата, тренировъчния процес във всички формации. Присъстваше на много тренировки. Много добре се справяше със селекцията, разузнаване, възстановяване, с тренировките и новите методи. Много уважавам Мъри и Наско. Те имат невероятен принос за успехите. Моята роля беше да осигуря организацията и финансирането.

- Вие познавате отлично Люпко Петрович. Какво смятате за начина, по който си тръгна от Левски?
- Отлично го познавам. Навремето аз го посрещнах, тъй като Владо Грашнов, лека му пръст, не успя да дойде навреме. Беше 99-а година. Бяхме на лагер в Пампорово. Това е трети случай, в който Люпко си тръгва. Предишните два също не бяха никак добри. Първият път замина за Китай, защото му даваха много пари за няколко месеца. Вторият път имаше тежък здравословен проблем на член на семейството му и си беше така, защото съм в течение. Сега този път не знам какъв е бил мотивът, но заявлението, че иска да си почине, не беше вярно. Доколкото знам, отиде да работи другаде (б.р. - във Виетнам). Поначало неговото привличане беше временно. Той е много добър треньор, но все пак възрастта си казва думата. Няма да забравя реваншът ни в Берген срещу Бран през 2001 година. Първият мач бе завършил 0-0, а тогава бях управляващ вицепрезидент, водих делегацията и присъствах на разбора. Стоях в съблекалнята и си мълчах, а Люпко чертаеше схеми по дъската – 8 полеви играчи с персонални задачи. Аз обаче нищо не казах, само дръпнах една мотивираща реч. Като тръгнахме за стадиона обаче го дръпнах и му казвам: „Абе Люпко, ние гол няма ли да вкарваме? Осем души играят в защита!“. А той казва: „Господин президенте, ние отзад да се затворим, а отпред все нещо ще стане. Гонзо ще свърши нещо“. И наистина Гонзо взе, че вкара един гол и завършихме 1-1. Това е Люпко – не толкова атрактивен, но в повечето случаи успешен като резултати и класиране.

- Синът ви има бизнес. Бихте ли го посъветвали някога да влезе във футбола?
- Не. Футболът е доста неблагодарен. По цял свят е така, с малки изключения като Англия и Испания, където футболът наистина е бизнес. А в България футболът е обществено полезна дейност. Един вид дарителство, меценатство, което обаче е обременено с черна неблагодарност. Но трябва да го има. Иначе първенството е добро. Новият формат се доказва, има интересни отбори и изненади. Като изключим мачовете на Лудогорец, има конкуренция, но няма хора.

- Да разбираме ли, че футболът в България се развива?
- Ако погледнем резултатите на националния отбор и състоянието на школите – не!

- Какъв е моделът за България – „бащица“ или няколко акционери?
- Моделът „бащица“ е най-удачният за България към този момент. Пример е Лудогорец. Но Кирил Домусчиев има голямо предимство – започна с отбор с някаква история, някакви традиции, но без екзалтирани фенове и без кохорта знайни и незнайни ветерани. И всички със самочувствието, че са дали и трябва да получават, не само уважение, а ако може и нещо друго.

- В тази връзка много ли са идвали при вас за постове в Левски?
- Да. Аз уважавам легендите на Левски. На които съм могъл - съм помагал. Както и на фенове. Включително лични драми, проблеми. Дори фенове, които са имали проблеми с полиция и съдилища заради любовта си към Левски.

- А имало ли е натиск от феновете за определени решения?
- Абсолютно! След казанската афера нещата се отпушиха. В определени моменти това е помагало, но в повечето случаи е пречело на Левски.

- Ако някой ви предложи, бихте ли се върнали в Левски?
- Не! Всяко нещо има начало и край, независимо дали е хубаво или лошо. Аз не съжалявам. Имах шанса да бъда начело на Левски, да се докосна до народната любов. Невинаги получавах само любов. Но нека сега да дадем път на другите.

- Какво си пожелахте за 2017 година?
- Пожелах си да съм здрав. Благодаря на Бог – здрав съм. Както аз, така и цялото ми семейство, всички родини и приятели. Пожелах си да приключа преструктурирането на моите бизнеси, които успях да започна, след като приключи ерата или сагата Левски. Конкретно двата ми големи проекта. Единият започна реално с малки темпове. Става дума за търговско пристанище в Белослав, област Варна. Другият ми голям проект е в Крайморие, Бургаско.

- А какво пожелавате на Левски през 2017 година и кога очаквате да се върне на върха?
- Пожелавам им да го сторят още тази година със сърцата игра и себераздаване. Пожелавам им да се върнат в евротурнирите. Миналата есен малко не им стигна - и двата им мача с Марибор не бяха лоши. Пожелавам най-вече публиката да се върне. Левски като най-популярен клуб, може би следва обществените настроения, които владеят държавата. Не бих казал, че държавата е в цветущо състояние от гледна точка на оптимизъм на хората и на ясна перспектива. Виждате, че продължават ежедневно стотици наши сънародници да напускат страната. Но аз съм убеден, че както държавата ще се възроди, така и Левски ще се възроди!

Gn. batkov varna li si krediti...
 3    0
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 23:45. |
Gn. batkov varna li si kreditite kam CKB?
Патков - това казва всичко.....
 1    0
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 22:24. |
Патков - това казва всичко..
ИНТЕРВЮ С ГЕОРГИ МАРКОВ [АГЕНТ...
 1    2
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 22:00. |
ИНТЕРВЮ С ГЕОРГИ МАРКОВ [АГЕНТ НИКОЛАЙ]
Гост ни е Георги Марков, известен привърженик на ПФК Левски и бивш конституционен съдия. Той има да ни сподели интересни неща. Първо господин Марков има ли конкретен повод да искате да ни споделите тези неща?
Здравейте, реших да се пенсионирам и да изляза от обществения живот. И смятам, че е редно да кажа някои истини по различни въпроси преди да се оттегля.
И така редно е да поговорим за футбол, вашите пристрастия са добре известни. Има много сериозни спорове дали вашият любим отбор "Левски" е бил отбор на властта след 9.09.1944г. или пък това е бил вашият голям опонент ЦСКА. Вие какво може да кажете по този въпрос?
Както ви казах този път ще кажа истината и ще кажа много истини, които се премълчаваха, но вече е време да свалим картите на масата, както се казва. Истината е, че моят любим отбор Левски изначално е създаден, за да бъде отбор на властта, без значение за каква власт става въпрос. И в това няма нищо лошо. Една власт се нуждае от пропаганда на всички нива включително спорта и със сигурност мисията на Левски в това отношение винаги е била много сериозна.
Да разбираме ли, че като казвате всяка власт тук включвате и времето на социализма от 1944 до 1989 година?
О да, разбира се, особено този период, който е един от най-светлите в историята на Левски.
А защо десетилетия наред вашите фенове твърдят, че са репресирани и че в този период привилегирован е бил отборът на ЦСКА?
О тук ще трябва доста подробно да ви отговоря. Още с промените от 1944 г. новата власт решава, че отборът на Левски ще бъде нейният отбор, нейният символ и символ на новия социалистически спорт. Отборът е включен в Министерството на пощите и съобщенията, начело с Цола Драгойчева и привлича най-добрите футболисти в България за този период. Но с появата на ЦСКА се оказа, че ще имаме сериозен конкурент. Идеята е била Левски да е абсолютен доминатор, но военните развалят плановете. Освен това с атрактивния си стил на игра ЦСКА привлича много привърженици в цялата страна и в Левски се предприема стратегията да натискаме висшата номенклатура да ни помага още повече. Представете си, че сме наели общ работник, който постоянно мързелува и не си върши работата. Ако му кажем "О-о много работа си свършил, браво на теб", иронично естествено, би следвало той да се засрами и да спре да мързелува, а да започне да работи. Същото целяхме и ние, като пускахме провакативни слухове, че партията помага на ЦСКА, целяхме да притиснем партийните функционери да не забравят, че нашият отбор винаги е бил призван да бъде витрина на властта и да ни помогнат в битката с военните.
И нямаше ли как просто БКП да разформирова червеният отбор, за да не ви пречи?
Представете си събират се 20 висши партийци. От тях поне 18 бяха привърженици на Левски, феновете на нашия отбор бяха основно от средите на елита. Но имаше и едни червени недоразумения, разните му там генерали, които бранеха ЦСКА. Останалите номенклатурчици правеха всичко за Левски, но чак затриване на червения отбор не можахме да постигнем и това и до днес ми е голямата болка. Един отбор на властта трябва да бъде пълен доминант в страната си и да няма голям отбор конкурент. И в тези моменти измисляхме провокациите, че Добри Джуров, Милко Балев и още 1-2 цесекари всъщност командват държавата. Защото те бранеха ЦСКА и попречиха на иначе доста по-многобройното синьо лоби в Политбюро да закрие ЦСКА. И до днес тези хора се възприемат като сини душмани, защото заради тях не ни се получи да сме единствени. И се стигна до абсурда да сме отбор на властта, а да не сме хегемон.
Много се спекулира с уж някакво твърдение на "Свободна Европа", че след 7:2 за Левски през 1968 година от там са казали "Отборът на народа победи отбора на властта". Вие какво можете да кажете за това?
О бях сигурен, че и за това ще ме питате. Ами действително това ни дойде идеално. От много време функционерите на Левски искаха да направим нещо голямо, нещо грандиозно, което вече категорично да ни наложи над останалите в българския футбол. След като се дочу, че от радио "Свободна Европа" са казали така, макар и да не знам дали това е истина, нашите номенклатурчици изпитаха голям срам. Почти цялата партия, без генералите, работеше за Левски, а някакви си западняци подценяват усилията й. Прие се като голяма обида, ЦСКА да бъде наречен отбор на властта. Все едно мен някой да ме нарече чорбар или пък да речем Гриша Ганчев да бъде наречен синьо говедо. Така че успяхме да натиснем партийците и да си осигурим вливане в МВР или по-точно да претопим техния отбор и да наследим играчите и милиционерските им привилегии, но и запазвайки историята си. При нашите обединения различните власти винаги са вливали в нас други отбори, реално уж говорехме за обединение, но ние претопявахме тези отбори и съответно въпреки тези обединения историята ни от 1914г. насам остана непокътната. Вече след 1969 година дойде нашето истинско златно време и се доближихме до тези привилегии, които искахме. Но си остана огорчението, че не се разправихме с ЦСКА. И само да вметна какво си говорихме с приятели за тези понятия отбор на народа и отбор на властта. Шегувахме се в тесен кръг, че реално това е едно и също. През социализма всичко наше, мило и социалистичеко беше народно съответно имахме и народен отбор. Така че това "отборът на народа победи отбора на властта" можеше да се тълкува и като "Единият соц отбор победи другия соц отбор, даже като Левски победи Левски" [смее се]. Но това само в тесен кръг, със сигурност ние, левскарите, гледахме да използваме това твърдение в наша полза и успяхме.
И все пак като че ли бяхте близо до разправа с АС-23 в средата на 40-те години?
Е то тогава не се мислеше толкова много за спорт, колкото за политика. Нашият деятел Никола Крушовенски, виден партизанин, и Цола Драгойчева участваха в разправата с царските офицери от АС-23. Да ви кажа може би още от това време те са чувствали, че ако Левски ще има проблеми с някой футболен отбор в България, то това би могъл да бъде отборът на военните. И очевидно нашите функционери са се погрижили да нямаме такива проблеми. Но за съжаление ЦСКА като наследник на АС-23 се оказа по-костелив орех, отколкото са очаквали, и военните, макар и в изцяло реформираната армия, възстановиха отбора си и се сбъднаха очакванията, че той ще ни е конкурент. И все пак разправата с офицерите от АС-23 от страна на нашите хора си е била основно политическа.
Вие нарекохте ЦСКА наследник на АС-23. Наистина ли смятате така?
Естествено армията си е армия без значение дали говорим за армия, подчинена на крал, цар, княз, армия на монархия, република или народна република. Нейният отбор си е един армейски отбор без значение колко имена е сменил и дали е участвал в някакви обединения. Ето както нашият Левски винаги е бил отбор на властта каквато и да е тя - монархическа, комунистическа, демократична. И естествено исторически погледнато традиционно военните са били най-голяма опозиция на властта. Неслучайно много правителства в историята са се страхували от военни преврати и са вземали превантивни мерки. Така че и исторически бе предопределено ЦСКА да ни е най-големият съперник и за съжаление не успяхме да се справим с тях, както ни се искаше. Все пак през 1969 г. направихме голяма крачка в правилната посока, защото така както военните традиционно имат по-опозиционни настроения, така МВР се явява крепител на властта. И това, че станахме част от МВР беше наистина голям удар и с това нещата си дойдоха по местата и на пагоните на армията ние отговорихме с пагоните на милицията.
А как ще коментирате събитията от 1985 година и разформироването на двата отбора?
Друг важен въпрос. Тогава всички очаквахме, че след успешната серия пак ще победим ЦСКА, но те ни изненадаха. Играчите ни прегоряха и предизвикаха масовия бой. Веднага след това решихме, че можем да използваме това в наша полза. Организирахме бързо заседание на Политбюро и за наше щастие Добри Джуров беше в чужбина за някакво заседание на Варшавския договор. За да няма обществено брожение, уж разформировахме и двата отбора, но нашият отбор не загуби нищо от привилегиите си освен името, което по-късно се възстанови. ЦСКА бяха изпратени да играят на стадиона на Септември, а парите, които имаха за издръжка бяха значително орязани. Даже чувахме, че футболистите им сами се налагало да перат и да шият екипите си. МВР продължи да помага на Левски, докато за военните беше доста по-трудно да подпомагат ЦСКА. И пак не постигнахме целта си, защото противникът ни, да си го признаем, беше най-популярният отбор в България с най-голямата фенска маса. А вече имаше усещане, че предстоят мащабни политически промени и никой не смееше да предизвика събития, които можеха много да разбунят обществото.
А какво можете да кажете за периода след 1989 година?
Ами то си беше ясно, че ще бъдем и с тази власт, която дойде. Нека първо да уточня, че хората са много прави като казват, че днес ни управляват наследниците на комунистическата номенклатура. Та от тази гледна точка това ние да сме и с тази власт си беше исторически предопределено. Тези до този момент леви политици съобразно новите условия се пребоядисаха и станаха десни. Партията може да смениха, но отборът нямаше за какво да се сменя. А и съгласете се, че е по-лесно да смениш партията си, особено днес, докато любимият отбор си е един. Естествено, ние в Левски още в края на 80-те години се подготвяхме за промените. И когато те настъпиха ние успяхме бързо да наложим в обществото нашите клишета, че ЦСКА е комунистически отбор, че са били под крилото на партията и т.н., а ние сме били репресирани. Знаехме накъде ще задуха вятърът и че ще има тотално отрицание на социализма. И бяхме подготвени за това. Голям успех е, че успяхме да наложим мнението и усещането, че както е модерно да се плюе по комунизма, такова трябва да е и отношението към големия ни противник. Тук не говоря за феновете, а за влиятелните лица в политиката. Бившите комунисти искаха по всякакъв начин да заличат миналото си, ние наложихме тезата, че ЦСКА е комунистически и съответно те, говорейки против БКП, трябваше на спортното поле да атакуват и ЦСКА.
Искате да кажете, че вие от Левски имате толкова голямо влияние?
О да, ще се изненадате. Отбор, който трябва да бъде символ и реклама на властта не може да разчита само на чисто спортните си изяви. Трябва да умее да прави пропаганда, постепенно и неусетно да налага тезите си и да съчетава спорта с правенето на политика. Така е, когато не си само спортен, но и политически фактор. Та за да сме сигурни, че винаги ще сме под крилото на властта, прокарахме тезата, че сме отборът с най-много фенове, най-популярният, най-обичаният. Знаехме, че в условията на демокрация и на честа смяна на правителства, може пък някоя партия да кривне от правия път и да реши, че ние като отбор не сме й нужни. Говоря за някоя управляваща партия, останалите по-малки партии не са ни интересували. Та като прокарахме тезата за популярността си, бяхме сигурни, че никоя управляваща партия няма да посмее да тръгне срещу нас. Постигнатото от нас е в резултат от една много добра и много сериозна идеологическа работа сред населението. Успехите на спортното поле може да не бяха най-големите възможни, но пък в полето на пропагандата винаги сме били неоспорими лидери и това никой не може да ни го отрече.
Споменахте за не дотам големите футболни успехи. А на какво бихте отдали кризата в Левски от последните вече близо десетина години?
В условията на демокрация ние се изправихме пред голям проблем. И за съжаление той стана още по-голям в последните десетина години. За наше съжаление се наложи постепенно плурализъм в мненията, започна да се дава думата едва ли не на всеки, наложи се свобода на словото. А това не е в интерес на нашата пропаганда. През 90-те години нещата се получаваха. В условията на тоталитарната държава още по-добре. Цялото общество получаваше само нашите тези, те бяха общовалидни, единствени и неоспорими. Имахме пълен контрол над журналистите и те ни помагаха през социализма да настройваме хората срещу ЦСКА. Реално до 90-те години до постове бяха допускани само наши проверени журналисти. Измисляхме разни негативни неща за техните футболисти, идеализирахме нашите, а хората имаха достъп само до 2-3 медии, всички контролирани от БКП, съответно и от нас. Например през 1991 година щеше да е нечувано кощунство да се каже, че Левски е бил отбор на комунистическата власт и че ЦСКА никога не е бил в привилегировано положение спрямо нас. Обаче виждате сега по сайтове, форуми, някои медии какви неща се говорят. Ние искаме да скъсаме с миналото си, властта вече е друга и ние сме с нея, а някои хора постоянно ни припомнят разни неща от миналото. За наше съжаление в последните години излязоха твърде много истини за нас и ЦСКА, а ние не успяхме да спрем това в условията на свобода на словото. Вече категорично се казва, че ЦСКА е с най-много фенове, че ние сме били винаги отбор на всяка власт и в този смисъл пропагандата ни в голяма степен се обезсмисли и поради това реших да направя тези разкрития на факти, които вече не са и кой знае каква тайна. Та покрай това властта вече не ни поддържа така както преди, ето в условията на пазарна икономика виждате Лудогорец какво прави, Литекс какво постигаше допреди няколко години. Просто позагубихме този монопол, който имахме. В условията на реална конкуренция се вижда, че за нашия отбор е много трудно. Свикнали сме властта изцяло да ни подкрепя, докато сега някак тази поддръжка е по-вяла, не се прави нужното, за да се ударят конкурентите ни. Е ние направихме, каквото можахме, но със сигурност управляващите трябва да се замислят и да не ни осигуряват само по някой спонсор, а да окажат натиск на БФС да ни помага, имаме нужда и от малко съдийска помощ понякога, ако трябва и държавно финансиране да ни се осигури, да се измислят някакви преференции за добри български играчи, които идват в нашия клуб и т.н. Но просто времената са такива, че държавната намеса в спорта е много по-малка и от това страдаме.
Казвате, че сте направили, каквото сте можали, за да ударите конкурентите си, а именно?
Вие кой мислите, че фалира старото АД на ЦСКА. Това бяха основно нашите троянски коне в техния отбор - онези двамата от Перник. Тук мога да похваля и държавата, която ни помогна да ги вкараме в ЦСКА. Преди това и Божков беше наш човек, а неговата мисия беше да не допуска ЦСКА да се засили прекомерно и евентуално да ни продаде някоя важна титла в ключов момент. Разбрахме, че най-лесният начин да съсипеш един противник е чрез свои хора да го превземеш отвътре. Така е и в днешната политика. Отмина времето на директното противопоставяне, вече се действа чрез подобни методи, при които просто овладяваш опонента. Това ни се получаваше добре, докато Гриша Ганчев не пое ЦСКА. Съответно решихме, че митовете ни за "комунистическия" ЦСКА са вече остарели и спуснахме директива до Отдела по пропаганда, ако мога така да го нарека, да се оттървем от Гриша Ганчев и да нападаме опонентите с клишета за автентичността им, за фалита на старото им АД и други такива. Постигнахме немалко с пропагандата си вече цял век. Все още доста хора ни вярват и съм убеден, че ще намерим начин пак да дестабилизираме ЦСКА. Имаме и други идеи и ще ги развиваме, никога няма да приемем армейския отбор и ще го атакуваме всякак, докато го унищожим.
Не се ли притеснявате, че тези ваши разкрития ще предизвикат негативни реакции у феновете?
Не, даже се надявам, че ще ни мобилизират още повече. Войната ще продължи, а имайте предвид, че каквото и да се разкрие, хората ще си останат много податливи на пропаганда. А ние я умеем, а и с други средства ще се борим с опонентите си.
Благодаря ви за участието. А за финал какво ще пожелаете на феновете?
Пожелавам им много здраве, да не забравят, че ние си оставеме отбор на властта и вероятно скоро ще се превърнем в хегемон на спортното и политическото поле. Продължавайте смело агитацията, пропагандата, провокациите и не забравяйте, че във войната с когото и да било няма непозволени средства. Аз се оттеглям, но вярвам, че всички вие ще бъдете мои достойни наследници!
Ликвидатор
 1    2
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 21:48. |
Др. Таре, върни се да закрием Лефски ! Ти можеш !
Минавам само да питам-ц7ка жив...
 2    2
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 21:22. |
Минавам само да питам-ц7ка живА ли е още или умрЕ?
Батков ни продаде на Пеевски з...
 2    0
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 21:10. |
Батков ни продаде на Пеевски за 1 милион лева и Пеевски направи от Левски 20 милиона за две години. Батков е такъв мазен педераст, че ако знам къде живее ще отида и ще счупя главата
КРАВАРКАТА В ЛЕВИЯ ЪГЪЛ
 3    1
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 20:50. |
ЕЙ, БАЙ ГАНЬО, КЪДЕ СЕ ПОКРИ? БЕЗ ТЕБ ШОУТО С РОГАТИТЕ НЕ Е СЪЩОТО ....
панчаревец
 4    1
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 20:49. |
Да илядиш, Агент Тара - напълни ми душата - 7 години сбирахте калъфки, под твоето вещо ръководство!
И продължавате да ги сбирате.-:))
Ще подаря на клуба един гардероб за калъфките!
ISTINSKITE LEVSKARI
 3    2
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 19:33. |
skrii se be lainar debel nekaduren 4e maikata ste ti ebem pomak selski ti susipa levski mri v laina glupako s fizionomia na bai ganio ne te pomnim koi beshe lainar smeshen lapai sinia kur i da ne sme te videli na gerena
тара, чудесно направи, като се...
 3    3
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 19:16. |
тара, чудесно направи, като се избави от акциите. Най-умното беше, че задълженията се трупаха на клуба, който сега ти е длъжник. ПФК Левски АД дължи на Тодор Батков-тара 35 000 000 лв. И това са задължения само към агент тара. :}
Комунистическо-ченгеджийски ис...
 2    3
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 19:04. |
Комунистическо-ченгеджийски истории,о Подхуене.
Проклятието на ордена още тегн...
 7    4
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 17:56. |
Проклятието на ордена още тегне над говеждата сволоч. Агент Тара е вашето олицетворение и патрон, а не дякона Левски ! Още веднъж се доказа тезата ми, че сте курви на всички власти, вечно сядащи на държавната хранилка, оплетени в лапите на мафиоти и прочие негодници. Вие сте били и сте комунисти с комунистите, царисти с монарха, мутри с мутри и капиталисти с капиталистите :) Мен ме кефиха дебелашките шеги и мурафети на Агент Тара и се радвам , че още милее за вас
POLYTRON
 5    5
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 17:01. |
Все пак от Шампионска лига, титла, купа, селекция за над 3 милиона евро - Рабех, Бензукан, Тасевски, тримата бразилци, накрая завършихме сезона на 16 точки след ЦСКА.

ХА, ХА, ХА, КЛАСИЧЕСКИ ФУТБОЛНИ ИДИОТИ С МАРКА ПОДУЯНЕ!!!

БАХТИ И ЖАЛКИТЕ ГОВЕДА :)))))
Копирай си интервюто,та да си ...
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 17:22. |
Копирай си интервюто,та да си вадиш цитатчета,като плюеш по Левски.Че ти нещо умно не можеш да измътиш.
подуенски овчар
 2    0
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:52. |
аре Батков, връщай се и да ги почваме.
абе кога влиза Хуавей? да не с...
 5    2
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:47. |
абе кога влиза Хуавей? да не стане както с Газпром?
31N1
 3    3
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:43. |
Благодарим Ти Другатю Батков, Ти Направи това Което заслужава Подуенската Столетница Посестрима на Столетницата от Позитано !!!

С Наследството "дарено" от Теб Пеефци Ще Носят Товара на 40-60 Милиона до Края на Днитеси !!!
истината е, че когато Левски р...
 7    0
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:42. |
истината е, че когато Левски работеше добре и имаше качество, най-некачественият и най-големи глупости свърши именно Батков за да разбие модела Левски. Синът му е също много противно копеле.
КУРНЕЛИЯ
 3    3
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:34. |
ТОДОРЕ , ТОДОРЕ АКО НЕ ПРОДАВАШЕ МАЧОВЕ НА ТВОЯ ПАРТИЕН ДРУГАР ЛУПИ ОЩЕ ЩЕШЕ ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ НА ЛЕВСКИ !!!
Съсипвач № 1 на Левски!!!...
 4    1
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:28. |
Съсипвач № 1 на Левски!!!
Артур от казанската афера
 2    3
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:02. |
Доносник тара,бюста на онова еврейско чучело джугашвили, с който катерехте връх мусала кога ще го покажете на наркоманите от секБ ТОР.
Ако го нямаше Джугашвили дядо ...
Изпратено от Анонимен на 11 януари 2017 16:40. |
Ако го нямаше Джугашвили дядо ти нямаше да е мандраджия а обикновен крадец , баща ти нямаше да е фатмак а тъп селски идиот .
ЦСКА - Левски 1-1
Класиране Първа лига
2016-17
1. Лудогорец 60 60-17 43
2. Левски 48 36-15 21
3. ЦСКА-София 42 32-12 20
4. Локомотив Пд 37 31-25 6
5. Черно море 36 25-22 3
6. Дунав 35 28-27 1
7. Ботев 31 33-39 -6
8. Пирин 28 25-34 -9
9. Верея 27 20-30 -10
10. Берое 26 20-26 -6
11. Славия 24 26-39 -13
12. Нефтохимик 23 25-33 -8
13. Локомотив ГО 19 16-31 -15
14. Монтана 12 15-42 -27
Интервю

Електричката: Може да съм на 41 години, но ми се играе още

Преборих злокачествен тумор, призна Здравко Лазаров

Бодуров: Лудогорец ще е шампион и тази година

Нашата цел е да се раздаваме и да радваме феновете, добави защитникът на ЦСКА-София

Начало | Коментари | Интервю | Анкета | За нас | Контакти | Реклама
Copyright © 2011 www.donbalon.eu
Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ДонБалон, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.donbalon.eu. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.