Какво е бъдещето на Левски без Спас Русев?
 

Бербатов си купува клуб, за да играе още

31 декември 2016 16:40

Автор: Желю Станков    

Кирил Домусчиев: От Нова година ще има нови правила в Лудогорец! Който служител на клуба има по-малко от две висши образования, на минутата ще изхвърчи от клуба. Ще изпитвам лично чужденците дали могат да си напишат името без грешка. После ще ги карам да броят празни седалки.

Обичаме традициите и за да продължим напред, както е казал Кубрат Пулев, отново ще се опитаме да надникнем зад завесата като вникнем в главите на някои важни футболни хора. Правим нов опит да разгадаем какво са искали евентуално да кажат, но по една, друга или трета причина не го казали. В много случаи подозираме какво мисли всеки от тях, но чакахме края на година и рубриката „Кой какво искаше, но не каза“, за да публикуваме някои вероятни мисли, които не видяха бял свят.

СПАС РУСЕВ

Любимият ми шоколад е фин млечен. А аз съм фин, богат и изискан. Любимата ми разядка е зелен хайвер. Доскоро беше черен, но се оказа, че са ме пратили за зелен. Купувам нещо, което обаче не е точно мое и май се оказва, че още не съм го купил, а покрай това нещо трябваше да се захвана и с едно друго нещо, за което се скъсаха да ме бъзикат. Човек сега не смее да отиде до Перник да се избръсне. Местните зевзеци ми викат, че редовно гледали прогнозата за времето и се молели над София да не вали, че поради липсата на козирка новата трибуна щяла да се съсипе. Викам им „ама ще дойде момент и левскарите от Перник ще идвате на „Герена“ на мачдей“. Ще им сервирам ракия с кисели краставички и царска туршийка в скай-боксовете и ще им е топло и сухо. Царска туршийка си обичам от времето на НДСВ, сещате се. Значи ако покрия сектор А, ще ревнат и тези от Б и В сектори – искаме и ние козирка. Е откъде още два пъти по 4 милиона лева да извадя? Сега ме оставете на спокойствие два месеца да си гледам нашите от Челси. А на 3 февруари на Общото събрание ще ви разкажа една приказка – как закусвах в една баничарница в Перник, която скоро ще купя. И ако перничани не идват да закусват при мен, ще им съборя стадиона.

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ

От Нова година ще има нови правила в Лудогорец! Който служител на клуба има по-малко от две висши образования, на минутата ще изхвърчи от клуба. Ще изпитвам лично чужденците дали могат да си напишат името без грешка. После ще ги карам да броят празни седалки. Получих коледна телеграма от Марк Бата, после си говорихме по телефона за някои правилни отсъждания на съдиите по нашите и европейските стадиони. Там с Виктория Пилзен и с ПСЖ имаше някои неща, които не са за пред хората. А по нашите терени и да ги виждат зрителите, изобщо не ми пука, защото е ясно, че който държи ножа и сиренето, той ще държи и кебапчето и вилицата. Аз пари за такива неща не съм давал. Само пет-шест пъти ми звъняха разни хора да кажат, че са футболни рефери и техни близки са пострадали и аз хвърлях пари от балкона. Може и да са били ало-измамници, не знам. Иначе съм забранил в нашия клуб да се коментира съдйството. Ние нямаме комфорт от това естество. Медиен комфорт също нямаме. И накрая вместо финал: Ако създавам впечатление, че Разград ми отесня и гледам към София, нещо се бъркате, хейтъри! Нашите чужденци на поне три езика да могат да си напишат името. Вижте, че почваме стадион да правим. Новата трибуна ще е се казва „Кафу“, а на Марселиньо ще кръстим булевард в Разград. Догодина ще организираме приятелски мач на „Маракана“, тъй като получаваме милиони заявки от феновете си в Бразилия. Напук на хейтърите и разбирачите. Ние нямаме подизпълнители, не знам защо сте останали с такова впечатление.

ГРИША ГАНЧЕВ

Оздравителни планове за ЦСКА, тинтири-минтири. То лесно е да се говори отстрани, че някой си господин, дето така и не се показа пред хората, имал някакви намерения, ама просто ей така – имал си намерения. Ми и аз имам някакви намерения за Ливърпул, ама някой пита ли ме какви са. Чувам, че и Реал Мадрид имали много дългове, ама там не се занимават с оздравителни планове. От Левски някой следи ли ги какви данъци плащат и плащат ли изобщо. Видях го Спас Русев веднъж на стадиона на Челси, стои си и пие чай с бисквити и ме пита - ама как така съм преместил отбора от Ловеч и съм му сменил името. Интересно ми стана дали се заяжда или смята догодина напролет да прави нещо подобно и с Левски и дали и той ще слага тире и после София след името. Мислех да го питам дали са му сериозни намеренията или просто минава ей така случайно през „Герена“. Ама викам дай да не бъзикам финия и изискан бизнесмен. Накрая не се сдържах и го попитах: „Спасе, тиии козирка на трибуна слагал ли си?“. Защото го знам, че досега и една къщичка за кученца не е построил. Ама така и така Левски е голям клуб, та ще му предложа моя „дебелия“ флумастер да може на 3 февруари и той да си задрасква. Чудя се обаче на Спас Русев кой ще му е подизпълнител на козирката на „Герена“. Аз подхвърлих нещо за чисто футболни подизпълтнители, а един колега гузен, негонен се припозна. Щото той е само един изпълнител, не само във футбола, разбирате ме, нали?

ВЕНЦИ СТЕФАНОВ

Ако под един вол има едно теле, колко ярета има под две кози? Е така е и с новия формат на първенството. Сега играем редовен сезон, после се делим на отличници и слабаци, ама от слабаците единия ще е по-заинтересован финансово от единия от зубрачите. После делим на две, прибавяме по три и нищо – на бръснаря брат му трябва да докаже, че няма сестра и слепи ги ражда. Ама наистина вече ми писна с тия съдии и с един олигарх дето е собственик на едни параходи и на един футболен отбор и дето си прави каквото си иска и с първенството и с телевизионните права и с регламенти и не знам си какво си още! Това е фарс! Това е срамота! Това е падение! Това е резил! Това е пладнешки обир! Това е баташко клане! Това е сливнишко-драгоманска измама! Стига вече слугинаж! Откъде накъде някой си господин ще ми казва на мен да си слагам на стадиона осветление?! На 100 човека публика лампи да монтирам аз, това е супер нерентабилно! Ако на Домусчиев толко му се играе на изкуствено осветление, ще му предоставя достъп до нашия стадион, да сложи пилони, да прокара кабели, да монтира прожектори, да ми плаща тока за 20 години напред и тогава може и да стане. И да знаете, че напролет Славия ще покаже друго, по-приятно лице. Да, знам, че това съм го казвал и друг път и то не един път, но все някога ще стане работата. И ще сме с млади момчета и млад треньор, а не с оня от Баховица и събирани от джунглите. Славия е бял отбор за бели хора.

ГЕОРГИ ИВАНОВ – ГОНЗО

Време е да ви призная, че тъй като понеже обаче защото като се има предвид, че обстоятелствата и особеностите на футбола примерно предполагат, че всичко е в процес на развитие и някога напред във времето и пространството, всичко може да опре до един невероятно невъзможно възвръщаем процес, който примерно да е независим от някои особености на допустимото и категорично непостоянно и непотвърдено себеотрицание на примерните елементарни фриволности… опс, нещо май се обърках. Може ли пак да опитам да кажа това, което загатнах, но или не бях достатъчно добре разбран, или сигналите, които пробвах да пратя към обществото не достигнаха до своя адресат. Абе какво толкова има да обобщавам – идва един ден Иво Тонев и вика „братле, требва да вдигаме гълъбите, да събираме цирка“ и аз чак тогава се светнах, че примерно май сме настъпили котето по опашката и се налага да прибираме сергията. Орел, сокол, рак и щука и скумрия е положението. Сега всичко ясно ли е? И затова не съм в Левски, а съм в Черно море. Сещате ли се? Оставих им да надграждат, ама те не ме разбраха правилно. Помислили, че искам да надграждат нещо над новата трибуна, ама забравих как беше… Ааа, да, ще надграждат козирка!

НАСКО СИРАКОВ

Дали ще работя в Левски или в ЦСКА след Нова година, това никой не знае. Ако някъде приемат залози, тогава ще си помисля накъде да духа вятъра. Вие представяте ли си да ме чакат на първи тренировки и на „Герена“ и на „Армията“ едновременно, а аз по същото време да пусна във Фейсбук снимка от тренировъчната база в Разград! Шах и мат! Вълкът не играе в цирка, а орела в Разград никога не каца на едно и също място. Казах на хората от „Герена“, че ако се върна ще е само с Ивайло Петев, така или иначе напролет ще го съблекат в Загреб. Пък ако в Левски не ни искат, вдигаме си чукалата и отиваме на „Армията“. Но и там ако му вземат дрехите, повече с него не се хващам, ако ще да ни поканят и в Ливърпул.

БОБИ МИХАЙЛОВ

Малко преди да замина на екзотична екскурзия по островите, знаете с кои приятелски семейства, ще кажа, че аз съм си най-добре. Никой не ме пита кой построи базата за БФС и националните отбори в Бояна, как и по какъв начин беше възложена поръчката и изобщо как станаха нещата, откъде минаха десет милиона и как бяха усвоени. Ама не искам и да ме питат подобни неща, важно е националите да имат едни прекрасни условия за подготовка. Също така не искам да ме питате дали ходя на мачове от Първа лига. Вие не виждате ли, че на повечето стадиони има по 300-400 човека максимум, какво искате, в тоя студ и аз ли да се изтъпанча там, с дамаждана руйно вино, че после да ми гледате сеира и ди ми викате кой бил в цикъл и други такива. Какво да пия на стадиона, лимонада ли? И стига вече сте ме сравнявали с Фелайни. Критикувате ме, ама после снимате с дрон ли е, трон ли е, фотьойл ли е? Скоро ще има Изпълком, само чакам някои от членовете да отидат далеч от България по работа, за да не могат да присъстват.

ИВАЙЛО ПЕТЕВ

Сакам да ви кажем дека смо играли добро, али овай момци од Рийека су имали одлична организацийя и така като гледам май Динамо Загреб нема да стане първак на Хърватска. Извините шта мешам и бугарски и сръбско-хърватски език, али ми е напрегнато, оти тука навиячите са по-натопорчени и от тия на Левски София дето су ми махнали фанелата. Дядо Коледа ми донесе голям чувал, не смея да го отворя. То цяла година съм все с чували, едвам си докарах головете от турнето на националите в Япония. А на Венци Стефанов ще му кажа, че и той винаги си ходи с една топка, ама не в мрежата, а във фланелката. Плаче за съдиите, ама корема му е винаги в засада и не му вдигат флагчето.

ХРИСТО ЯНЕВ

Значи, седим си на брега на едно езеро с колегите Пауло Куелю и Хорхе Букай и си разсъждаваме за екзестенциалните неща в живота. Обсъщаме какви са тенденциите в съвременната световна литератури и дали Джеймс Балдачи всъщност може да бъде причислен към нашата група на хитови автори на бестселъри. Нарочно не ги питах дали са чели моята книга, защото чакам всеки момент Христо Стоичков да си ъпруувдне английския език и да завърши превода. А междувременно ще се опитам да направя от Нефтохимик някакъв приличен отбор.

ИВО ТОНЕВ

Синът ми е най-големият левскар на света, когото познавам, ама извинявайте – на минус 5 градуса няма как да го накарам да ходи на мачове. Смеехте ми се, нали, ама не смеете да питате Спас Русев какво става с козирката. Ето, след няколко дни е Нова година, а аз не виждам да има кранове на „Герена“ и да се работи по въпроса. Мисля да отворя лична строителна фирма и да изграждам строителни съоръжения, ама нестандартни. Примерно лекоатлетическа писта, но без завои, а с прави ъгли – атлетите ще завиват рязко. После ще направя колодрум, но без виражи – да въртят по правите отсечки и после да изпопадат по завоите. Всъщност какво очаквате от мен, все пак аз дълги години бях в „Надежда“, където е най-незавършения стадион на планетата. Ето, хората лека полека си стъпват на краката след мен. Така ще е и в Левски. Нека не бързат толкова. Напролет да си фалират, после една година в селските групи, вече има перфектна Северна тангента и лесно ще се стига до Подгумер, Негован и Световрачене. И като ги поканят в А група, за което ще съдействам където трябва, мога да им пусна оферта за козирка на сектор А като подизпълнител. Ама не на Лудогорец де.

ДИМИТЪР ПЕНЕВ

Искам да пожелая на хората всичко най-евентуално и почти необходимо. Изпращаме една разнородна и водоравна година, където имаше много такива дето искаха да са ЦСКА – и тотаджии и авиатори и мореплаватели. Ама да знаете, че там където е Димитър Пенев и Христо Стоичков и Митата Якимов, там е ЦСКА и колкото по-бързо се обединим за една клауза, толкова повече съществителни неща ще ускорим.

ГЕОРГИ ДЕРМЕНДЖИЕВ

Откакто съм най-скъпия треньор в България, си изключих домашния телефон, защото и на мен през два дни ми звънят да хвърлям пари през балкона. Искам да кажа, че не съм чак толкова стар и изкуфял, ама ме надушиха. Трябва да ви кажа, че даже и на сръбски език, че и на гръцки и турски ми говорят, защото нали се знае, че аз съм най-успешния треньор на Балканите. Обаждат се от целия полуостров и си измислят какви ли не небивалици. Онзи ден звънят някакви и викат "Понеже шефа ти е на Малдивите и няма обхват на телефона, дай да купим Кафу от теб". Били се уговорили с шефа за цената. Ама се усетих аз, щото ало-измамниците искат пари, а не дават, значи бяха истински купувачи. Представиха се, че са от Динамо Загреб. Викам – охоооо, на Ивайло Петев няма да го продам, ще се паднем пак с тях за Шампионска лига и ако ни вкара гол, шефа ще ме уволни. През зимната пауза ще наблегна на чуждите езици, то се е видяло, че от школата някой ще влезе в първия отбор когато върбата роди круши. Искам да ви кажа, че ме разбирате какво ви казвам, или по-точно се опитвам да ви кажа. Ама трябваше да ви го кажа.

ДИМИТЪР БЕРБАТОВ

Накрая ще си купя един клуб от България, ще си назнача моите приятели Томаш, Мирчев и Кючуков за треньори и ще си играя там като фалшив централен нападател. Аз ще съм зад истинския нападател и ще си се моткам по терена. Един-два пъти да я набарам и ще вдигна стадиона на крака. Ще си тренирам когато си поискам, ще ме пишат в състава само когато ми се играе и накрая само Мартин Камбуров ще ми съперничи за голмайсторския приз. Още чакам да ми се обадите като решите, че някой трябва да ви оправи футбола.

КРАСЕН КРАЛЕВ

Не мога да разбере какво повече искате от мен? Където успях да бъда, а то беше почти навсякъде, рязах ленти, награждавах и поощрявах. Когато трябваше разрешавах преобразувания на клубове, когато се налагаше каних отбори от долните дивизии да участват в елитната футболна група. Когато обстоятелствата го изискваха, давах по едно рамо за осъществяване на проекти за зали, стадиони, или пък само терени, или пък само осветление, или комбинация 2 в 1 - игрище плюс лампи. И какво сега, накрая аз ли съм виновен, че няма хора по стадионите? Ами ние с Боби Михайлов не стоим на входовете да спираме публиката, нали? Догодина през лятото можем да разрешим и на други клубове да играят в Първа лига, а такива от елита да ги пращаме във Втора без да са изпаднали по класиране.

ХРИСТО СТОИЧКОВ

Догодина ще направя още един бенефис. Този път Марадона, Меси и Ромарио ми обещаха, че ще дойдат. А ако не дойдат, пак ще им задраскам телефоните от указателя с дибелия флумастер. Туй нещо край няма, бе. Немцити са ми абонати, а в „Кю трийси“ мириши на лукс. Боби Михайлов нещо ми са крий, ама ако го вида ше пробвам ливачката върху задните му части. Той си мисли, чи само с една пирука и ша напрай революция във футбола. Е, видяхме му я революцията – събираме по улиците с хора да отидат на мач, че иначе съдията няма да даде първи сигнал. Седалкити по стадионити празни! Готови са за боядисване. А Боби кво – кой бил в цикъл, кой бил в цирка. Ай стига вече!

ЛЮПКО ПЕТРОВИЧ

Болен съм и затова напускам Левски, не съм добре със сърцето. Исках лека кола, за да може Бабатунде да ме кара до болницата, ама не му дадоха. Само един скиор ми докараха. Как му беше името на тоз. Сега се отдавам на почивка малко във Виетнам, па ще се върна в България на 17-и март за концерта на Цеца. Миле Китич как е, поздравете го.

ВАЛЕРИ БОЖИНОВ

Хванах си едно голямо коте, дето може да бъде майка на онова малкото коте, дето се скъсахте да ме бъзикате. Хвани си кака да те отрака. Сега пък – що ми била притрябвала тази сръбкиня?! Ми в секса няма млади и стари, има можещи и още по-можещи. Сещате се аз от кои съм. Нещо напоследък станах сериозен футболист. Бачкам яко. Който не работи, значи го мързи, или е безработен. А Веселин Минев е същият като Йордан Минев, само че не е той.
» Източник: "Тема Спорт"

ЖЕЛКО АКО СЕ ПРЕКРЪСТЯ НА ГРИШ...
 5    6
Изпратено от Анонимен на 02 януари 2017 18:59. |
ЖЕЛКО АКО СЕ ПРЕКРЪСТЯ НА ГРИША ГАНЧЕВ ЩЕ ДУХАШ ЛИ И НА МЕН С ТАКАВА ВСЕОТДАЙНОСТ ???
Ето един, на когото мечтата в ...
Изпратено от Анонимен на 04 януари 2017 23:04. |
Ето един, на когото мечтата в живота му е Желко да му духа...
Penata karti mifki! ...
 2    1
Изпратено от Анонимен на 01 януари 2017 14:41. |
Penata karti mifki!
Изританата и станала за смях в...
 4    6
Изпратено от Анонимен на 01 януари 2017 14:39. |
Изританата и станала за смях в ПАОК алчна перука вече над четири месеца след затварянето на трансферния прозорец не е искана от нито един отбор на тази планета!
Пък за тебе отборите на планет...
Изпратено от Анонимен на 01 януари 2017 21:08. |
Пък за тебе отборите на планетата се избиват... :))) комплексиран жалкар!
ИНТЕРВЮ С ГЕОРГИ МАРКОВ [АГЕНТ...
 10    8
Изпратено от Анонимен на 31 декември 2016 19:26. |
ИНТЕРВЮ С ГЕОРГИ МАРКОВ [АГЕНТ НИКОЛАЙ]
Гост ни е Георги Марков, известен привърженик на ПФК Левски и бивш конституционен съдия. Той има да ни сподели интересни неща. Първо господин Марков има ли конкретен повод да искате да ни споделите тези неща?
Здравейте, реших да се пенсионирам и да изляза от обществения живот. И смятам, че е редно да кажа някои истини по различни въпроси преди да се оттегля.
И така редно е да поговорим за футбол, вашите пристрастия са добре известни. Има много сериозни спорове дали вашият любим отбор "Левски" е бил отбор на властта след 9.09.1944г. или пък това е бил вашият голям опонент ЦСКА. Вие какво може да кажете по този въпрос?
Както ви казах този път ще кажа истината и ще кажа много истини, които се премълчаваха, но вече е време да свалим картите на масата, както се казва. Истината е, че моят любим отбор Левски изначално е създаден, за да бъде отбор на властта, без значение за каква власт става въпрос. И в това няма нищо лошо. Една власт се нуждае от пропаганда на всички нива включително спорта и със сигурност мисията на Левски в това отношение винаги е била много сериозна.
Да разбираме ли, че като казвате всяка власт тук включвате и времето на социализма от 1944 до 1989 година?
О да, разбира се, особено този период, който е един от най-светлите в историята на Левски.
А защо десетилетия наред вашите фенове твърдят, че са репресирани и че в този период привилегирован е бил отборът на ЦСКА?
О тук ще трябва доста подробно да ви отговоря. Още с промените от 1944 г. новата власт решава, че отборът на Левски ще бъде нейният отбор, нейният символ и символ на новия социалистически спорт. Отборът е включен в Министерството на пощите и съобщенията, начело с Цола Драгойчева и привлича най-добрите футболисти в България за този период. Но с появата на ЦСКА се оказа, че ще имаме сериозен конкурент. Идеята е била Левски да е абсолютен доминатор, но военните развалят плановете. Освен това с атрактивния си стил на игра ЦСКА привлича много привърженици в цялата страна и в Левски се предприема стратегията да натискаме висшата номенклатура да ни помага още повече. Представете си, че сме наели общ работник, който постоянно мързелува и не си върши работата. Ако му кажем "О-о много работа си свършил, браво на теб", иронично естествено, би следвало той да се засрами и да спре да мързелува, а да започне да работи. Същото целяхме и ние, като пускахме провакативни слухове, че партията помага на ЦСКА, целяхме да притиснем партийните функционери да не забравят, че нашият отбор винаги е бил призван да бъде витрина на властта и да ни помогнат в битката с военните.
И нямаше ли как просто БКП да разформирова червеният отбор, за да не ви пречи?
Представете си събират се 20 висши партийци. От тях поне 18 бяха привърженици на Левски, феновете на нашия отбор бяха основно от средите на елита. Но имаше и едни червени недоразумения, разните му там генерали, които бранеха ЦСКА. Останалите номенклатурчици правеха всичко за Левски, но чак затриване на червения отбор не можахме да постигнем и това и до днес ми е голямата болка. Един отбор на властта трябва да бъде пълен доминант в страната си и да няма голям отбор конкурент. И в тези моменти измисляхме провокациите, че Добри Джуров, Милко Балев и още 1-2 цесекари всъщност командват държавата. Защото те бранеха ЦСКА и попречиха на иначе доста по-многобройното синьо лоби в Политбюро да закрие ЦСКА. И до днес тези хора се възприемат като сини душмани, защото заради тях не ни се получи да сме единствени. И се стигна до абсурда да сме отбор на властта, а да не сме хегемон.
Много се спекулира с уж някакво твърдение на "Свободна Европа", че след 7:2 за Левски през 1968 година от там са казали "Отборът на народа победи отбора на властта". Вие какво можете да кажете за това?
О бях сигурен, че и за това ще ме питате. Ами действително това ни дойде идеално. От много време функционерите на Левски искаха да направим нещо голямо, нещо грандиозно, което вече категорично да ни наложи над останалите в българския футбол. След като се дочу, че от радио "Свободна Европа" са казали така, макар и да не знам дали това е истина, нашите номенклатурчици изпитаха голям срам. Почти цялата партия, без генералите, работеше за Левски, а някакви си западняци подценяват усилията й. Прие се като голяма обида, ЦСКА да бъде наречен отбор на властта. Все едно мен някой да ме нарече чорбар или пък да речем Гриша Ганчев да бъде наречен синьо говедо. Така че успяхме да натиснем партийците и да си осигурим вливане в МВР или по-точно да претопим техния отбор и да наследим играчите и милиционерските им привилегии, но и запазвайки историята си. При нашите обединения различните власти винаги са вливали в нас други отбори, реално уж говорехме за обединение, но ние претопявахме тези отбори и съответно въпреки тези обединения историята ни от 1914г. насам остана непокътната. Вече след 1969 година дойде нашето истинско златно време и се доближихме до тези привилегии, които искахме. Но си остана огорчението, че не се разправихме с ЦСКА. И само да вметна какво си говорихме с приятели за тези понятия отбор на народа и отбор на властта. Шегувахме се в тесен кръг, че реално това е едно и също. През социализма всичко наше, мило и социалистичеко беше народно съответно имахме и народен отбор. Така че това "отборът на народа победи отбора на властта" можеше да се тълкува и като "Единият соц отбор победи другия соц отбор, даже като Левски победи Левски" [смее се]. Но това само в тесен кръг, със сигурност ние, левскарите, гледахме да използваме това твърдение в наша полза и успяхме.
И все пак като че ли бяхте близо до разправа с АС-23 в средата на 40-те години?
Е то тогава не се мислеше толкова много за спорт, колкото за политика. Нашият деятел Никола Крушовенски, виден партизанин, и Цола Драгойчева участваха в разправата с царските офицери от АС-23. Да ви кажа може би още от това време те са чувствали, че ако Левски ще има проблеми с някой футболен отбор в България, то това би могъл да бъде отборът на военните. И очевидно нашите функционери са се погрижили да нямаме такива проблеми. Но за съжаление ЦСКА като наследник на АС-23 се оказа по-костелив орех, отколкото са очаквали, и военните, макар и в изцяло реформираната армия, възстановиха отбора си и се сбъднаха очакванията, че той ще ни е конкурент. И все пак разправата с офицерите от АС-23 от страна на нашите хора си е била основно политическа.
Вие нарекохте ЦСКА наследник на АС-23. Наистина ли смятате така?
Естествено армията си е армия без значение дали говорим за армия, подчинена на крал, цар, княз, армия на монархия, република или народна република. Нейният отбор си е един армейски отбор без значение колко имена е сменил и дали е участвал в някакви обединения. Ето както нашият Левски винаги е бил отбор на властта каквато и да е тя - монархическа, комунистическа, демократична. И естествено исторически погледнато традиционно военните са били най-голяма опозиция на властта. Неслучайно много правителства в историята са се страхували от военни преврати и са вземали превантивни мерки. Така че и исторически бе предопределено ЦСКА да ни е най-големият съперник и за съжаление не успяхме да се справим с тях, както ни се искаше. Все пак през 1969 г. направихме голяма крачка в правилната посока, защото така както военните традиционно имат по-опозиционни настроения, така МВР се явява крепител на властта. И това, че станахме част от МВР беше наистина голям удар и с това нещата си дойдоха по местата и на пагоните на армията ние отговорихме с пагоните на милицията.
А как ще коментирате събитията от 1985 година и разформироването на двата отбора?
Друг важен въпрос. Тогава всички очаквахме, че след успешната серия пак ще победим ЦСКА, но те ни изненадаха. Играчите ни прегоряха и предизвикаха масовия бой. Веднага след това решихме, че можем да използваме това в наша полза. Организирахме бързо заседание на Политбюро и за наше щастие Добри Джуров беше в чужбина за някакво заседание на Варшавския договор. За да няма обществено брожение, уж разформировахме и двата отбора, но нашият отбор не загуби нищо от привилегиите си освен името, което по-късно се възстанови. ЦСКА бяха изпратени да играят на стадиона на Септември, а парите, които имаха за издръжка бяха значително орязани. Даже чувахме, че футболистите им сами се налагало да перат и да шият екипите си. МВР продължи да помага на Левски, докато за военните беше доста по-трудно да подпомагат ЦСКА. И пак не постигнахме целта си, защото противникът ни, да си го признаем, беше най-популярният отбор в България с най-голямата фенска маса. А вече имаше усещане, че предстоят мащабни политически промени и никой не смееше да предизвика събития, които можеха много да разбунят обществото.
А какво можете да кажете за периода след 1989 година?
Ами то си беше ясно, че ще бъдем и с тази власт, която дойде. Нека първо да уточня, че хората са много прави като казват, че днес ни управляват наследниците на комунистическата номенклатура. Та от тази гледна точка това ние да сме и с тази власт си беше исторически предопределено. Тези до този момент леви политици съобразно новите условия се пребоядисаха и станаха десни. Партията може да смениха, но отборът нямаше за какво да се сменя. А и съгласете се, че е по-лесно да смениш партията си, особено днес, докато любимият отбор си е един. Естествено, ние в Левски още в края на 80-те години се подготвяхме за промените. И когато те настъпиха ние успяхме бързо да наложим в обществото нашите клишета, че ЦСКА е комунистически отбор, че са били под крилото на партията и т.н., а ние сме били репресирани. Знаехме накъде ще задуха вятърът и че ще има тотално отрицание на социализма. И бяхме подготвени за това. Голям успех е, че успяхме да наложим мнението и усещането, че както е модерно да се плюе по комунизма, такова трябва да е и отношението към големия ни противник. Тук не говоря за феновете, а за влиятелните лица в политиката. Бившите комунисти искаха по всякакъв начин да заличат миналото си, ние наложихме тезата, че ЦСКА е комунистически и съответно те, говорейки против БКП, трябваше на спортното поле да атакуват и ЦСКА.
Искате да кажете, че вие от Левски имате толкова голямо влияние?
О да, ще се изненадате. Отбор, който трябва да бъде символ и реклама на властта не може да разчита само на чисто спортните си изяви. Трябва да умее да прави пропаганда, постепенно и неусетно да налага тезите си и да съчетава спорта с правенето на политика. Така е, когато не си само спортен, но и политически фактор. Та за да сме сигурни, че винаги ще сме под крилото на властта, прокарахме тезата, че сме отборът с най-много фенове, най-популярният, най-обичаният. Знаехме, че в условията на демокрация и на честа смяна на правителства, може пък някоя партия да кривне от правия път и да реши, че ние като отбор не сме й нужни. Говоря за някоя управляваща партия, останалите по-малки партии не са ни интересували. Та като прокарахме тезата за популярността си, бяхме сигурни, че никоя управляваща партия няма да посмее да тръгне срещу нас. Постигнатото от нас е в резултат от една много добра и много сериозна идеологическа работа сред населението. Успехите на спортното поле може да не бяха най-големите възможни, но пък в полето на пропагандата винаги сме били неоспорими лидери и това никой не може да ни го отрече.
Споменахте за не дотам големите футболни успехи. А на какво бихте отдали кризата в Левски от последните вече близо десетина години?
В условията на демокрация ние се изправихме пред голям проблем. И за съжаление той стана още по-голям в последните десетина години. За наше съжаление се наложи постепенно плурализъм в мненията, започна да се дава думата едва ли не на всеки, наложи се свобода на словото. А това не е в интерес на нашата пропаганда. През 90-те години нещата се получаваха. В условията на тоталитарната държава още по-добре. Цялото общество получаваше само нашите тези, те бяха общовалидни, единствени и неоспорими. Имахме пълен контрол над журналистите и те ни помагаха през социализма да настройваме хората срещу ЦСКА. Реално до 90-те години до постове бяха допускани само наши проверени журналисти. Измисляхме разни негативни неща за техните футболисти, идеализирахме нашите, а хората имаха достъп само до 2-3 медии, всички контролирани от БКП, съответно и от нас. Например през 1991 година щеше да е нечувано кощунство да се каже, че Левски е бил отбор на комунистическата власт и че ЦСКА никога не е бил в привилегировано положение спрямо нас. Обаче виждате сега по сайтове, форуми, някои медии какви неща се говорят. Ние искаме да скъсаме с миналото си, властта вече е друга и ние сме с нея, а някои хора постоянно ни припомнят разни неща от миналото. За наше съжаление в последните години излязоха твърде много истини за нас и ЦСКА, а ние не успяхме да спрем това в условията на свобода на словото. Вече категорично се казва, че ЦСКА е с най-много фенове, че ние сме били винаги отбор на всяка власт и в този смисъл пропагандата ни в голяма степен се обезсмисли и поради това реших да направя тези разкрития на факти, които вече не са и кой знае каква тайна. Та покрай това властта вече не ни поддържа така както преди, ето в условията на пазарна икономика виждате Лудогорец какво прави, Литекс какво постигаше допреди няколко години. Просто позагубихме този монопол, който имахме. В условията на реална конкуренция се вижда, че за нашия отбор е много трудно. Свикнали сме властта изцяло да ни подкрепя, докато сега някак тази поддръжка е по-вяла, не се прави нужното, за да се ударят конкурентите ни. Е ние направихме, каквото можахме, но със сигурност управляващите трябва да се замислят и да не ни осигуряват само по някой спонсор, а да окажат натиск на БФС да ни помага, имаме нужда и от малко съдийска помощ понякога, ако трябва и държавно финансиране да ни се осигури, да се измислят някакви преференции за добри български играчи, които идват в нашия клуб и т.н. Но просто времената са такива, че държавната намеса в спорта е много по-малка и от това страдаме.
Казвате, че сте направили, каквото сте можали, за да ударите конкурентите си, а именно?
Вие кой мислите, че фалира старото АД на ЦСКА. Това бяха основно нашите троянски коне в техния отбор - онези двамата от Перник. Тук мога да похваля и държавата, която ни помогна да ги вкараме в ЦСКА. Преди това и Божков беше наш човек, а неговата мисия беше да не допуска ЦСКА да се засили прекомерно и евентуално да ни продаде някоя важна титла в ключов момент. Разбрахме, че най-лесният начин да съсипеш един противник е чрез свои хора да го превземеш отвътре. Така е и в днешната политика. Отмина времето на директното противопоставяне, вече се действа чрез подобни методи, при които просто овладяваш опонента. Това ни се получаваше добре, докато Гриша Ганчев не пое ЦСКА. Съответно решихме, че митовете ни за "комунистическия" ЦСКА са вече остарели и спуснахме директива до Отдела по пропаганда, ако мога така да го нарека, да се оттървем от Гриша Ганчев и да нападаме опонентите с клишета за автентичността им, за фалита на старото им АД и други такива. Постигнахме немалко с пропагандата си вече цял век. Все още доста хора ни вярват и съм убеден, че ще намерим начин пак да дестабилизираме ЦСКА. Имаме и други идеи и ще ги развиваме, никога няма да приемем армейския отбор и ще го атакуваме всякак, докато го унищожим.
Не се ли притеснявате, че тези ваши разкрития ще предизвикат негативни реакции у феновете?
Не, даже се надявам, че ще ни мобилизират още повече. Войната ще продължи, а имайте предвид, че каквото и да се разкрие, хората ще си останат много податливи на пропаганда. А ние я умеем, а и с други средства ще се борим с опонентите си.
Благодаря ви за участието. А за финал какво ще пожелаете на феновете?
Пожелавам им много здраве, да не забравят, че ние си оставеме отбор на властта и вероятно скоро ще се превърнем в хегемон на спортното и политическото поле. Продължавайте смело агитацията, пропагандата, провокациите и не забравяйте, че във войната с когото и да било няма непозволени средства. Аз се оттеглям, но вярвам, че всички вие ще бъдете мои достойни наследници!
че ти познаваш ли агент никола...
Изпратено от Анонимен на 03 януари 2017 10:34. |
че ти познаваш ли агент николай, ма?
Даже го интервюирах, миличка. ...
Изпратено от Анонимен на 03 януари 2017 13:28. |
Даже го интервюирах, миличка. И ми каза също така в неофициалния разговор, че много хубаво си му духала и иска още!
не, ма, ти си по духането...
Изпратено от Анонимен на 03 януари 2017 16:26. |
не, ма, ти си по духането
Миличка, извади кура от устата...
Изпратено от Анонимен на 04 януари 2017 14:40. |
Миличка, извади кура от устата си. Не се разбира какво казваш. Ей ама не се научи че трябва да говориш след като свършиш със свирките. Лошо момиче!
Минавам само да питам-ц7ка жив...
 7    5
Изпратено от Анонимен на 31 декември 2016 18:26. |
Минавам само да питам-ц7ка живА ли е още или умрЕ?
Жива е Манго, жива е, нивга ня...
Изпратено от Анонимен на 03 януари 2017 11:53. |
Жива е Манго, жива е, нивга няма да умре! И скоро пак големия, червен,ръбат и страшен, в гъза ти ще навре!
Микренски свинар
 11    7
Изпратено от Анонимен на 31 декември 2016 17:15. |
ЖЕЛКО ПАК СИ СЕ НАСРАЛ ОТ СТРАХ ... УЖ БЪЗИКАШ ФУТБОЛНИТЕ ХОРА , НО В РАЗДЕЛА ЗА ГР. ГАНЧЕВ 99% ПЛЮЕШ СРЕЩУ ЛЕВСКИ ... СТИГА С ТОЯ СТРАХ БЕ ЧОВЕК , НЯМА ДА ТЕ ИЗГОНИ ОТ "ТЕМА СПОРТ" ... ОТ КЪДЕ ЩЕ НАМЕРИ ПО-ДОБЪР ДУХАЧ ОТ ТЕБ ???
Автори

don balon

.

Лудогорец - Базел 0-0
Класиране Първа лига
2016-17
1. Лудогорец 60 60-17 43
2. Левски 48 36-15 21
3. ЦСКА-София 42 32-12 20
4. Локомотив Пд 37 31-25 6
5. Черно море 36 25-22 3
6. Дунав 35 28-27 1
7. Ботев 31 33-39 -6
8. Пирин 28 25-34 -9
9. Верея 27 20-30 -10
10. Берое 26 20-26 -6
11. Славия 24 26-39 -13
12. Нефтохимик 23 25-33 -8
13. Локомотив ГО 19 16-31 -15
14. Монтана 12 15-42 -27
Интервю

Иван Колев: Казаха ми да взема чужденци, защото са по-евтини

"Тренирахме на малки площадки, което не е сериозно за един професионален клуб", сподели бившият треньор на Локо ГО

Електричката: Може да съм на 41 години, но ми се играе още

Преборих злокачествен тумор, призна Здравко Лазаров

Начало | Коментари | Интервю | Анкета | За нас | Контакти | Реклама
Copyright © 2011 www.donbalon.eu
Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ДонБалон, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.donbalon.eu. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.